14.09
ZATERDAG 4 OKTOBER BLUE VELVET & 3JS
04.10

BLUE VELVET
Push!

push

Terwijl de Nederpop uit Volendam hoogtij viert in de hitlijsten, blijken vooral Engelstalige rock en popbands te floreren op de beroemde dijk. De band Blue Velvet is een van de voorlopers van die nieuwe lichting muzikanten uit het vissersdorp. Met hun debuutalbum Push! Bewijst het zestal dat er wel degelijk ruimte is voor muzikaal avontuur in een omgeving waar traditie en conformiteit overheerst. Zanger/frontman Jan de Witte: “Er bestaat hier een zeer levendige rock scene die niets van doen heeft met de palingsound.”

Blue Velvet, vernoemd naar de gelijknamige cultfilm van David Lynch, ontstond in 2004 op de klassieke manier: zes schoolvrienden besluiten een band op te richten. De gemiddelde leeftijd is dan 16 jaar, en hun repertoire bestaat uit covers van Pearl Jam, The Black Crowes en Talking Heads. De setlist wordt echter steeds vaker aangevuld met eigen songs en de van oorsprong snoeiharde powerrock wordt steeds vaker vervangen door melodieuze, op Amerikaanse leest gestoelde popliedjes. Daarmee speelt de band zich ook landelijk in de kijker, zeker als het de finales bereikt van de SENA Performers PopNL Award en de Grote Prijs van Nederland. Die succesvolle wedstrijden levert de band optredens op op Dijkpop, Huntenpop, de Amsterdamse Uitmarkt en Appelpop.

Inmiddels heeft Blue Velvet een heel eigen repertoire opgebouwd. De charismatische frontman Jan de Witte toont zich op 23-jarige leeftijd al een getalenteerd songwriter. Aangespoord en geïnspireerd door zijn vader (3JS-gitarist Jaap de Witte), die hem gitaar leerde spelen en gevoel voor melodie bijbracht, besluit Jan zelf gitaar en pen ter hand te nemen en zijn hersenspinsels in liedjes om te zetten. Jan: “Meestal begint een liedje met een sfeer in mijn hoofd, die ik dan probeer te vangen. Vervolgens ga ik wat op mijn gitaar spelen totdat ik de juiste woorden en melodie bedenk. Die basis werk ik verder uit door weg te strepen en weer opnieuw te beginnen.”

Dat levert mooie popliedjes op met positieve teksten over hoe je het beste uit het leven kunt halen en volledig jezelf kunt zijn, een thema dat regelmatig terugkeert op Push!. “Een groot aantal liedjes gaan inderdaad over dat je je eigen ding moet doen, dat je compleet jezelf moet zijn. Zo sta ik in het leven.” Het leven in een gesloten gemeenschap levert voldoende inspiratie op. Zo is de algemene opvatting dat zingen in het Engels weinig zinvol is. Tenminste, als je als serieus muzikant wil doorbreken. Blue Velvet heeft zich daar nooit iets van aangetrokken, aldus toetsenist Peter Steur. “Wij maken muziek vanuit ons gevoel en niet wat commercieel goed werkt. Als wij opeens Nederlandstalig zouden gaan zingen, zouden we niet geloofwaardig zijn.”

De eerste single 'Hole In Your Soul' is zo’n geniepig catchy liedje dat zich in je hoofd nestelt en dat je de hele dag mee neuriet. Het stuwende ‘Push’ swingt als een tiet, mede door het rockabilly-sausje dat over het van oorsprong heavy gitaarnummer is gegoten. ‘Dog’ refereert aan bluesrock, terwijl de akoestische live-versie van ‘When It Comes Around Again’ laat horen dat Blue Velvet ook prachtig melancholiek uit de hoek kan komen. Wat de songs bindt zijn pakkende refreinen, een Amerikaanse sound en dynamische songstructuren.

Push! werd opgenomen in de Graveland studio’s met producer Arno Krabman. “Arno heeft goede ideeën, in elk liedje hoor je zijn visie. Zijn manier van opnemen past heel erg bij onze band, evenals zijn manier van denken over gitaarspelen en sound. Hij wil uit ieder liedje het beste halen en denkt mee over zaken als ‘hoe krijgen we het refrein zo knallend mogelijk, het liedje compact maar toch compleet’. De sound van Push is open, maar toch transparant en vet. Het knalt maar wordt niet explosief.”

Blue Velvet brengt Push! uit op 18 juni via Blue Velvet/Suburban.

Blue Velvet zijn:
Jan de Witte (zang/gitaar)
Nick Schilder (gitaar/zang)
Peter Steur (keyboards)
Kees Mol (gitaar)
Ramon Tol (drums)
Erik Veerman (bas)

www.bluevelvet-band.com

***

Voor meer informatie over Blue Velvet, interviewaanvragen of fotoverzoeken:
Professional Independent Music Promotion
Cinderella Schaap – cinderella@pimp-it.nl - 06-21992679

.naar boven
$

Texte alternatif